Шукати в цьому блозі

Перекладач

пʼятницю, 27 вересня 2019 р.




Гучні прем’єри, найкращі виконавці, авторські проекти, які підкорюють світ, і дивовижне поєднання різних мистецьких стилів та жанрів!
Вся багатогранна палітра сучасного українського мистецтва – на найбільш неординарній музичній події осені у Вінниці!

З 17 по 20 жовтня 18-й фестиваль CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019 подарує глядачам чотири концерти, кожен із яких вразить сміливими музичними експериментами, сучасними інноваційними підходами, поєднанням глибокого змісту та вражаючої візуалізації.

  √ Вперше в Україні відбудеться показ моноопери «Леді Лазарус» на тексти культової американської поетеси Сильвії Плат, Джеймса Джойса і Річарда Баха.

  √ Поєднанням справжньої «краси і жаху», пластики та співу вразить приголомшливий музично-театральний перформенс за мотивами твору Девіда Ленга «The little match girl passion», що був удостоєний «Греммі» та Пулітцерівської премії.

  √ Проект «Венера у хутрі» презентує найкращу музику сучасних українських композиторів.

  √ І саме у Вінниці відбудеться допрем’єрний показ опери «Ярослав Мудрий», на постановку якої режисер Богдана Латчук виграла грант Президента України.

Концерти фестивалю проходитимуть на двох концертних майданчиках – у концерт-холі «Моnt Blanc» та Вінницькому академічному театрі імені Садовського.

А завдяки потужній підтримці Вінницької міської ради та Українського культурного фонду - державної інституції, яка у 2017 році була створена для сприяння розвитку культури і мистецтва України, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір, вхід для глядачів буде безкоштовним.

- Оскільки кількість місць у залах все-таки обмежена, усім бажаючим потрібно буде зареєструватися у Інтернеті (https://contemporary-vinnytsia.blogspot.com/2019/09/contem-p-orary-1.htmlта отримати запрошення на концерт по електронній пошті. Кому буде важко це зробити самостійно, допоможуть у інформаційному центрі фестивалю, (перший поверх будівлі «ВІНТЕРА» на вулиці Театральна, 15), - звертає увагу куратор проекту Володимир Черевик. – Програма CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019 надзвичайно потужна, цікава та багатогранна, тож ми очікуємо глядачів абсолютно різного віку. Щодня на фестивалі проекти вражатимуть яскравим синтезом мистецьких стилів, блискучим виконанням найкращих артистів та грою світла, кольору й тіні.

- Будемо ламати стереотипи, дивувати незвичними поєднаннями й торкатися найпотаємніших струн душі, насолоджуючись «Музикою, яку можна бачити»! – зазначає засновниця фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель. – 18 років тому ми започаткували Форум сучасної музики у Вінниці з метою розгерметизації пострадянського культурного простору, формування академічного музичного ринку України та створення конкурентоспроможного концептуального музичного продукту, який гідний позиціонуватись на світовому мистецькому ринку і презентувати Україну у контексті європейської культури. Познайомити глядачів із надбанням сучасного українського мистецтва та спровокувати музикантів на створення музичних проектів поза межами жанрів із використанням сучасних відео, світлових та IT-технологій – головне завдання CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA.

Чим здивує кожен концерт?
  

Та, що танцює у темряві. 

Та, що танцює навшпиньках. 
Та, що танцює над прірвою. 
Її холодні руки зігрівають лише...сірники.

На відкритті Днів сучасної музики у Вінниці 17 жовтня о 19.00 на малій сцені Вінницького театру ім. Садовського глядачі побачать  проймаючий до мурашок музично-театральний перформенс за мотивами твору Девіда Ленга «Страсті за дівчинкою із сірниками», який спільно з вокальним ансамблем Alter Ratio створив знаменитий український режисер, один із творців першого в Україні підземного театру TEO Дмитро Костюмінський.

Це неймовірної сили музичний та літературний шедевр про байдужість, цинізм, самотність у натовпі і те, як крихта підтримки рятує або забирає життя. Головна героїня – дівчинка, що помирає від холоду через байдужість сусідів.

Постановка дивним чином переплітає жах і красу. Танець тут проступає як на рівні сучасної пластики, так і у ритмічності вокальної лінії. І в ньому енергії відторгнення не менше, аніж бажання єдності.

Виконавці: вокальний ансамбль сучасної музики Alter Ratio, керівник – Ольга Приходько, пластичне рішення - Марія Сало, ударні – Євген Ульянов.


18 жовтня о 19.00 у «Моnt Blanc» море задоволення усім подарує концерт «Венера у хутрі» проекту Ukrainian Live.

Ukrainian Festival Orchestra на чолі з диригентом Іваном Остаповичем виконають твори композиторів, з якими сьогодні можна привітатися за руку. Вони живуть і творять прямо тут і прямо зараз! 
Їхня музика про нас і для нас. 
Вона легка для сприйняття та незабутня за враженнями.

«Libera me» Святослава Луньова, що відкриватиме концерт, ніби написана для оскароносного голлівудського кіно. 
«Кітч-музика» Валентина Сильвестрова — це музика-стан, твір-післямова, відлуння, що триває вічно. 
«Етюди старого міста» Любави Сидоренко — літопис у звуках, про те, що оточує нас та наповнює наше життя, де ми шукаємо сенси і знаходимо себе. 
А «Венера у хутрі» — твір Богдани Фроляк, написаний 2004 року за новелою Леопольда фон Захер-Мазоха. Актуальний, емоційний та експресивний. Він прозвучить на завершення концерту, який є найкращим плейлистом сучасної української класичної музики без жодних стереотипів, яку справді хочеться слухати, відчувати й неодмінно мати на своєму гаджеті на всі випадки життя.

19 жовтня о 19.00 у «Моnt Blanc» відбудеться прем’єра в Україні моноопери «Леді Лазарус»

Це творчий експеримент та Co-Production OPERAFEST TULCHYN

В основі постановки лежить поезія культової американської поетеси Сильвії Плат, яка є однією із засновниць жанру сповідальної поезії. Її самобутній стиль – сильний, відвертий і водночас надзвичайно жіночний - скорив увесь світ. 
Режисеру Юлії Журавковій та відомій сучасній українській композиторці Людмилі Юріній вдалося створити унікальний зразок сучасної опери: насиченої тонкими психологічними нюансами та глибокою образністю.
У опері голос виконавиці, пластичне і мінливе сопрано вбирає в себе і відтворює звучання всіх голосів світу. Поезії Сильвії Плат, а також твори Джеймса Джойса та Річарда Баха, що були переосмислені композитором як лібрето, є відлунням складного душевного стану поетеси. Зокрема, фінал «Леді Лазарус» є своєрідним депресивним кредо, прощанням Сильвії Плат із земним світом, адже ці рядки були написані нею за кілька тижнів до самогубства і перекликаються зі змістом передсмертної записки.

Моноопера відтворює напрочуд струнку, наскільки це можливо, картину суперечливих взаємин особистості і світу, які поглинають одне одного і розчавлюють. І з цієї дуалістичної взаємотрансформації – знищення і переродження – ніхто не вийде таким, яким був на початку…
«Леді Лазарус» вразить максимальною відвертістю: жодних масок, жодних усталених правил, жодних поступок! Героїня без останку ділитиметься із глядачами своїм єством, не ховаючись, вивертатиме себе навиворіт, – їй немає чого втрачати і берегти, вона психологічно спалює себе дотла у примарній надії відродитися з власного попелу, як Фенікс.


20 жовтня о 19.00 у Вінницькому театрі ім. Садовського відбудеться допрем’єрний показ однієї з найбільш складних і масштабних опер в українському репертуарі – «Ярослав Мудрий» Георгія Майбороди.

На здійснення цієї постановки режисер та художній керівник Хмельницької обласної філармонії Богдана Латчук (на фото) отримала президентський грант. 
Постановниця пропонує унікальне філософське узагальнення й новітнє прочитання образу Ярослава Мудрого, особистість якого й досі не стерлася з історичного літопису Європи. Він був і залишається одним із найвидатніших діячів української держави, людиною, яка розбудувала могутню країну і майже тисячоліття залишається взірцем українського державотворення.

У опері Георгія Майбороди Ярослав Мудрий постає у різні моменти свого бурхливого і наповненого подіями життя: у колі сім`ї - з доньками, які невдовзі виїдуть до інших країн і він уже ніколи їх не побачить, з будівничим Софійського собору Журейком, у роздумах із ченцем Сильвестром, образ якого співвідносний з історичною постаттю митрополита Іларіона, першого русича, поставленого Ярославом на кафедру всупереч волі константинопольського патріарха, який міцно тримав під своєю опікою духовне життя Русі-України.

На фоні виразних історичних подій розкриється внутрішній світ князя-мислителя, будівничого і воїна, який крок за кроком переборює підступні інтриги своїх ворогів і недругів. Про що він думав, об'єднуючи два береги Дніпра, які плани будував і як давні події перекликаються із сьогоденням? Усі відповіді на ці запитання «зашифровані» у опері Георгія Майбороди «Ярослав Мудрий».

Диригент-постановник – Тарас Мартиник. 
Виконавці: Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії, Академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля».
Головні партії виконують заслужені артисти України Андрій Зарицький та Олена Леонова,  Степан Дробіт, Ольга Абакумова, Олег Лановий, Андрій Юрченко, Катерина Ясенчук, Руслан Фандуль, Анна Попова.

Інформаційний центр фестивалю

Замовити запрошення на концерти можна за цим посиланням: https://contemporary-vinnytsia.blogspot.com/2019/09/contem-p-orary-1.html

Інформаційний центр фестивалюде можна отримати запрошення та максимально вичерпну інформацію про всі концерти, працює за адресою: вул. Театральна, 15 (перший поверх).
Телефон фестивалю: (0432) 690 – 025.

За новинами фестивалю слідкуйте у соцмережах та на офіційному сайті https://contemporary-vinnytsia.blogspot.com/

Офіційна сторінка у Facebook – https://www.facebook.com/contempmusicvn


Організатори та партнери

ХVІII фестиваль CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019 проходить за сприяння Сергія Моргунова

За підтримки Українського культурного фонду, Вінницької міської ради.

Партнери: 
Департамент культури Вінницької міської ради
Центр концертних і фестивальних програм
Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва.
OPERAFES TULCHYN PRODUCTION

Генеральний інформаційний партнер – RIA.

Інформаційна підтримка: ТРЦ «Мегамолл».

Гостинно приймає готель «Франція».

Медіа-партнери: телеканал «ВІТА», телеканал «Вінниччина», телеканал «UA: Вінниця», радіо «Місто над Бугом», радіо «Такт», газета «Місто», «Вінницька газета», газета «33 канал», журнал Ukrainian People (США), журнал «Persona TOP», журнал «Свадьба года», «Афіша Вінниці - moemisto.ua», 20minut.ua, vezha.vn.ua, myvin.com.ua, Depo.Вінниця, vinnitsaok.com.ua, vinnytsianews.com, vinnitsa.info, vinbazar.com, i-vin.info, vlasno.info, «На Парижі», «Вінниця – довідник твого міста», vip.vn.ua, likebb.com, Vinnytsia PressPoint.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошення на концерти фестивалю CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019

Як отримати запрошення на концерти фестивалю CONTEM P ORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019? 1. Обирайте бажаний концерт і пере...