Шукати в цьому блозі

Перекладач

четвер, 1 лютого 2018 р.

Проект «MARIOLOGIA»

17 березня, субота, 18.00, Вінницька обласна філармонія

Виконавці:

Вокальний ансамбль сучасної музики ALTER RATIO (Київ).

Євген Ульянов, Олесь Манько – ударні.
Валерія Тихонова – арфа.
Максим Коломієць – гобой.
Олександр Лось – контратенор.

Світло, відеоарт – Дмитро Костюминський.

Художник (відеоарт) – Аліна Федотова.

Автор проекту, художній керівник та диригент ансамблю – Ольга Приходько.



Проект «MARIOLOGIA» вразить як поціновувачів чистої класичної музики, так і шанувальників сучасних напрямків!

√ Перша в Україні сучасна музична інтерпретація давніх літургічних григоріанських піснеспівів!

√ Поєднання 12 «ангельських голосів» з екзотичними музичними інструментами – від ножиць, скляних куль і тибетських співочих чаш до гобою, вібрафону, литавр, англійського ріжка та арфи!

√ Креативний відеоарт - тонка гра світла й тіні у виконанні відеохудожниці Аліни Федотовоїта Дмитра Костюминського!

Під час концерту буде все, аби глядачі досягли жаданого катарсису!


Проект «MARIOLOGIA» відкриває нову сторінку сучасної академічної вокальної ансамблевої та хорової музики! Ламає стереотипи та упередження щодо «традиційного» звучання хорової музики та можливостей вокального ансамблю.

Сакральні тексти, фантастичне виконання, сміливі композиторські експерименти, вражаючийвідеоарт та відкриття глибинного змісту сучасної академічної музики…

Ласкаво просимо у незвідані світи звуків!

ІДЕЯ ПРОЕКТУ

«MARIOLOGIA» - це спільний проект знаменитого вокального ансамблю ALTER RATIO і чотирьох сучасних українських композиторів, що здобули славу та визнання у Європі: Максима Шалигіна (Україна/Нідерланди), Святослава Луньова (Україна), Максима Коломійця (Україна/Німеччина) і Олексія Ретинського (Україна/Австрія). 

Задум полягав у тому, щоб створити сучасні оригінальні музичні композиції на тексти традиційних літургічних григоріанських піснеспівів, відомих під загальною назвою Марійних антифонів («B.V.M. Antifone»).

В роботі над цим проектом кожен композитор вступав у діалог не лише з сакральним текстом, але й зі шлейфом культурної пам’яті, який притаманний цим текстам.

Композитори ставили перед собою завдання «озвучити» тексти в дусі сучасності.

Хтось намагався переосмислити значення текстів в сучасному контексті. Хтось працював з вербальним текстом як з додатковим музичним тембром, і робив акцент на звучанні, а не значенні текстів. Хтось використовував весь спектр символів, які містить сакральний текст і сам образ Діви Марії. Хтось привносив у твір музичні образи попередніх віків, доповнюючи його новітніми композиторськими техніками. 

Як результат, «MARIOLOGIA» стала вражаючою антологією музичних образів Діви Марії, зітканих з ниток людських голосів, вібрацій дзвонів, вологих звуків вібрафону, грому литавр, меланхолії гобоя, вишуканості арфи…

Це захоплююча і непроста подорож сучасного композитора вглиб себе шляхом вікової традиції перетворення латинських літургічних текстів…

Робота над проектом тривала більше року!

Звернення до таких глибоких текстів та сенсів саме по собі породжує немало символіки та багатоваріантність трактовок. 

Кожен автор по-своєму працював не лише з канонічними текстами, а й обирав різні поєднання музичних інструментів.

- Святослав Луньов обіграв зіставлення вокальних голосів і арфи, Максим Коломієць додав до звучання голосів тибетські співочі чаші і кравецькі ножиці, Олексій Ретинський ввів групу ударних інструментів, Максим Шалигін змусив звучати голоси, як струнний оркестр, - розповідає автор проекту, художній керівник та диригент вокального ансамблю сучасної музики ALTER RATIO Ольга Приходько.

На концерті у рамках фестивалю CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2018 доповненням музики стане красивий відеоарт, створений художником-постановником Дмитром Костюминським та відеохудожницею Аліною Федотовою. 

Під час концерту сцена буде оформлювалися проекціями та підсвічуватися кольорами, які семантично відповідають настрою музики. 

Про композиторів

Максим Шалигін (Україна/Нідерланди), Святослав Луньов (Україна), Максим Коломієць (Україна/Німеччина), Олексій Ретинський (Україна/Австрія) - це представники нової генерації українських композиторів, які відомі і визнані за кордоном. 

Європейській публіці вони відомі, у першу чергу, як композитори інструментальної, електронної і кіномузики. 

Будучи вихованцями української композиторської школи, вони вдосконалювали свою майстерність у відомих європейських майстрів. 

Їхні твори, написані для проекту «MARIOLOGIA», втілюють своєрідність української хорової музики та останніхдосягнень сучасної європейської композиторської школи.

Різних і самобутніх композиторів у проекті поєднало нестандартне мислення і бажання змусити по-новому звучати традиційний по складу і виконавській школі вокальний ансамбль. 

Зіштовхнувшись із новим, для багатьох із них, інструментом – людським голосом, композитори створили хорові твори, де голоси здобувають інструментальні тембри, а інструменти стають повноцінними «хористами», де хор по силі і красі звучання не уступає оркестру, а голоси звучать на межі людських можливостей.


Про виконавців

Вокальний ансамбль сучасної музики ALTER RATIO (з лат. – інше мислення) от уже 8 років об’єднує неспокійних, відчайдушних і відданих своїй справі музикантів, що стали першовідкривачами terraincognita у новій вокальній музиці. 

Саме цей ансамбль багато років представляє музичним гурманам столиці кращі зразки нової академічної музики як українських, так і закордонних композиторів.

Ансамбль ALTER RATIO створений у Києві у 2010 році з метою виконання сольних, ансамблевих та хорових творів ХХ – ХХІ століття. 

До складу ансамблю входять професійні співаки та артисти хору. 

Крім високого рівня вокальноїакадемічної майстерностіспіваки ALTER RATIO використовують сучасні вокальні техніки: розширені вокальні техніки, уподібнення окремих голосів та всього ансамблю до інструментального звучання (ударні, арфа, орган, гобой тощо). 

За час свого існування колектив виконав більше 50 українських прем’єр творів сучасних європейських та українських композиторів. Ансамбль тісно співпрацює з різними українськими виконавцями та сучасними композиторами. 

ALTER RATIO є учасником наступних відомих фестивалів: Міжнародний фестиваль «Київ Музик Фест» (Київ), «Гогольfest» (Київ), Фестиваль Нової музики на «Книжковому арсеналі», Міжнародна Пасхальна асамблея (Київ), «Контрасти» (Львів), Всеукраїнський фестиваль камерного хорового мистецтва ім. Віктора Іконника (Київ). Також ансамбльбере участь у різноманітних проектах культурно-освітнього центру «Майстер-клас», Мистецького Арсеналу, музичної агенції «Ухо». 

У 2013 році ALTER RATIO здобув Гран-Прі міжнародного вокально-хорового конкурсу «Victoria» (Київ). 

Ансамбль записав 2 компакт-диски: у 2013-2014 рр. - твори Святослава Луньова «The Noel Consort» (концерт для хору на теми традиційних різдвяних пісень), у 2017 році - «Mariologia».

Після концертів ансамблю глядачі зазначають: «З ALTER RATIO розчиняються двері у інший вимiр…»

- Щоразу, коли мені як керівникові задають хрестоматійне запитання: «Яка ваша місія?», відповідь завжди одна, - ділиться керівник ALTER RATIO Ольга Приходько. - Наша мета познайомити і подружити сучасного слухача із сучасною йому музикою. Можливо, це знайомство стане коханням всього життя!

Не пропустіть 17 березня о 18.00 неповторну за формою і змістом мистецьку подію — презентацію проекту «MARIOLOGIA» у Вінниці! 

У рамках фестивалю CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2018 буде відкрита нова сторінка академічної музики сьогодення! 

Відео 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошення на концерти фестивалю CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019

Як отримати запрошення на концерти фестивалю CONTEM P ORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019? 1. Обирайте бажаний концерт і пере...