Шукати в цьому блозі

Перекладач

четвер, 8 лютого 2018 р.

Ігор Стравінський «ІСТОРІЯ СОЛДАТА»

Музична драма для читця, трьох танцівників та інструментального септету. 

18 березня, неділя, 20.00, Вінницька обласна філармонія





Виконавці: 

Читає Юрій Глущук.

Наталія Рузяк – Принцеса.

Олег Ласка – Солдат.

Мирослав Мельник – Чорт.

Лідія Футорська - скрипка.

Андрій Кравченюк – кларнет.

Андрій Ткачук - фагот.

Олег Петришин – труба.

Олександр Мартинов – тромбон.

Адріан Фединський – контрабас.

Володимир Веретельник – ударні.

Диригент - Сергій Хоровець (Україна - Польща).

Постановка - Сергій Наєнко.

Переклад українською Ганна та Михайло Янісів.


Ексклюзивний показ україномовної сценічної постановки всесвітньовідомої мімодрами «ІСТОРІЯ СОЛДАТА» одного з найпотужніших представників світової музичної культури ХХ століття Ігоря Стравінського!

Глядачів чекає феєричний синтез музики, театру і танцю!

«ІСТОРІЯ СОЛДАТА» - це байка про солдата і чорта, яка читається, грається і танцюється. 

Любов, вартість буття, вир спокус багатства та влади, громадські і моральні обов’язки, життєві цінності – у цій музичній драмі порушуються основні грані людського життя, які стосуються кожного. 

Лаконічний, повний гумору, іронії, сарказму та меланхолії, цей твір у формі казки розповідає нам про вічне. 

Балетна постановка у супроводі інструментального ансамблю змушує співпереживати цю «маленьку» історію про те, як головний герой продає душу дияволу, закохується та, намагаючись перехитрити чорта, програє йому. 

В алегоричний спосіб учасники дійства пропонують глядачам наново переглянути та переосмислити людське буття як явище, а також місце та роль людини в суспільстві. 

Синкретизм дійства лише підсилює емоційне враження, а стиль байки робить драму невимушеною і легкою для сприйняття.

Чудові львівські виконавці: актор Юрій Глущук, танцюристи Наталія Рузяк, Олег Ласка та Мирослав Мельник, інструментальний септет Львівської філармонії, диригент Сергій Хоровець та хореограф-постановник Сергій Наєнко на концерті у рамках CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2018 втретє представлятимуть свою постановку геніального твору Стравінського. 

Вперше вони показували постановку у Львові у жовтні 2016 року в рамках Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти».

- «ІСТОРІЯ СОЛДАТА» Ігоря Стравінського написана 100 років тому. Це дуже цікава музична феєрія, опера, балет, - зазначають музиканти. - Ми тікаємо зі Львова та їдемо до Вінниці, щоб все це пережити разом з вами!

Хоч у драмі розповідається історія часів Першої світової війни, вона залишається дуже актуальною сьогодні, під час російської агресії проти України. 

- «ІСТОРІЯ СОЛДАТА» про те, що завжди є вибір між добром і злом. Мені здається, сьогодні це мало б бути сигналом про те, що не можна гратися, обирати між добром і злом. Ця казка мала б слугувати нагадуванням, що ми відповідальні за наші дії, життя тут і в цей час, - зазначає директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп. – На концерті глядачі будуть насолоджуватися грою семи інструменталістів, де домінуючим є соло скрипки. Це символічно. Душа, яку солдат програв, а потім намагався виграти у карти, передається скрипкою. Музику Ігоря Стравінського важко грати, бо вона складна, віртуозна, трошки незвикла для нас. Але цей проект має і буде жити! Він цього вартий! 



Історія твору

Тема боротьби добра і зла отримує у творі Ігоря Стравінського особливе трактування. 

«ІСТОРІЯ СОЛДАТА» написана у 1917 році наприкінці Першої світової війни, апелює до фаустівської теми та наповнена яскраво антимілітарним сенсом. 

Перше в СРСР виконання твору Ігоря Стравінського «ІСТОРІЯ СОЛДАТА» відбулося 50 років тому, у Львові у 1968 році. 

У той час виконання творів Ігоря Стравінського, який вважався занадто аристократичним, в Радянському Союзі було «небажаним». Незважаючи на це, Науковому товариству Львівської консерваторії (тепер – Львівська національна музична академія) вдалося знайти абсолютно рідкісну тоді партитуру твору, отримати дозвіл у начальства на виконання, і силами студентів консерваторії повністю втілити сценічно-музичний задум Стравінського – музика, балет, розповідач. Також було пошито сценічні костюми і виготовлено декорації, а тексти розповідача були перекладені з оригінальної французької мови на українську. Головними ініціаторами реалізації цієї ідеї були Стефанія Павлишин та Ярема Якубяк.

Відбулося загалом три виступи: у Львівській консерваторії, Львівській філармонії та Київській консерваторії. Всі три виступи носили феноменально-сенсаційний характер. Зали не змогли вмістити охочих почути і побачити виконання. Двері всіх трьох залів залишалися під час виконання відкритими. Там стояли слухачі, для яких не знайшлося сидячого місця. 

Реакція публіки була небувалою – люди кричали від захоплення, тупотіли ногами, тривалість овацій перевершувала всі «рекорди» – це були правдиві, не до покорення, демонстрації прагнень людей до звільнення від культурно-ідеологічного поневолення у тодішньому Радянському Союзі.

Ці виконання відгукнулися далеким резонансом – навіть у Москві, Празі і в Варшаві. Культурно-музична преса писала про цей, тоді ще незвиклий у Східній Європі, проект. Сенсацією стало і виконання центральної, надзвичайно віртуозної і складної партії соло скрипки тодішнім студентом Львівської консерваторії – Михайлом Стріхаржем.

Його гра і стала головним об'єктом захоплення слухачів. Через три роки, у 1971 році, вже проживаючи на Заході, Михайло Стріхарж (теперішній професор Гамбурзької академії музики, почесний професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка і почесний член Львівської філармонії) був запрошений виконати «ІСТОРІЮ СОЛДАТА» на особливому концерті в Женеві, присвяченому пам'яті Ігоря Стравінського, в домі синів композитора - художника Теодора Стравінського і композитора Святослава Стравінського. 

Серед присутніх на цьому виконанні «ІСТОРІЇ СОЛДАТА», окрім синів Ігоря Стравінського, були і всесвітньо відомі особистості: актори Марина Владі і Луї де Фюнес, балетмейстер Джордж Баланчін, художник Марк Шагал, композитор Бенджамін Бріттен, скрипаль та диригент Іегуді Менухін, співак та диригент Пласідо Домінго, віолончеліст та диригент Мстислав Ростропович, альтист і диригент Рудольф Баршай.

Тепер настає наша черга насолодитися неабиякою красою та глибиною «ІСТОРІЇ СОЛДАТА» 18 березня о 20.00 у рамках фестивалю CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2018!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошення на концерти фестивалю CONTEMPORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019

Як отримати запрошення на концерти фестивалю CONTEM P ORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA-2019? 1. Обирайте бажаний концерт і пере...